bel redactie 053-5725205

Zestig jaar getrouwd: Jan Klein Poelhuis en Gerda Dieperink

Gepubliceerd op: 09/11/2017

Zestig jaar getrouwd:  Jan Klein Poelhuis en Gerda Dieperink

Na twee jaar verkering kwam er voor hen een huis vrij aan de Buurserstraat in Haaksbergen. “Zullen we dan maar trouwen?”, vroeg Jan Klein Poelhuis (86) aan zijn meisje. “Ja, laten we dat maar doen”, antwoordde Gerda Dieperink (87). Op 2 november 1957 beloofden ze elkaar eeuwig trouw. Burgemeester Gerrit Jan Kok bezocht het diamanten paar op hun trouwdag. Veel vrolijke herinneringen passeerden de revue.

Al gauw verhuisde het jonge paar Klein Poelhuis naar het toenmalige Groene Kruisgebouw aan de Molenstraat (nu Bloesem Kinderopvang). Het beheer van het pand én de uitleen van hulpmiddelen, dat werd hun gezamenlijke taak. Maar de woonruimte bepaalde meteen de omvang van hun gezin. “We mochten er met maximaal vier personen wonen”, vertelt de bruid. Zodoende bleef het bij twee dochters: Jeannette en Gerdie. En daar konden ze allemaal prima mee leven. Ondertussen is de familie uitgebreid met vier kleinkinderen en is het derde achterkleinkind op komst.

Jan Klein Poelhuis verdiende de kost bij onder meer de (ook al verdwenen) viltfabriek. Hij werkte er als monteur in de technische dienst. Daarnaast was hij een gedreven lid van de vrijwillige brandweer. Zodra thuis het alarm afging kwam het hele gezin in actie. Zijn laarzen en brandweerpak werden hem aangereikt. En ondertussen zetten de twee kleine meiden pa’s fiets startklaar. Dan sjeesde Jan naar de brandweerkazerne waar hij steevast als één van de eerste spuitgasten arriveerde.

De echtelieden hadden zo hun eigen talenten. Híj kon met hout prachtige sier- en gebruiksvoorwerpen maken. Zíj was erg bedreven in handwerken. De hele familie stak ze in de gebreide sokken en pantoffels. En altijd hielpen ze elkaar over en weer bij hun creatieve bezigheden. Met Gerda heeft Jan een ware keukenprinses in huis. De kookkunst leerde ze als meisje toen ze in betrekking was bij plaatselijke notabelen. Tot voor kort verzamelde de hele familie zich met kerst rond de feestelijk gedekte ouderlijke dis. Oma Gerda serveerde dan overheerlijke ossentong en ragout om van te watertanden. Nu de jaren gaan tellen zet de volgende generatie de traditie voort.

De 35 jaar dat ze de weekenden kampeerden in Markelo leveren een stroom hilarische herinneringen op. “We zijn er begonnen in een tent en geëindigd in een stacaravan. Op camping Hessenheem waren we kind aan huis. Jeannette en Gerdie zijn er als het ware opgegroeid.” Jan en Gerda Klein Poelhuis zijn een in alle opzichten goede combinatie gebleken. Samen doen ze nog de hele huishouding. Ze zorgen goed voor elkaar en genieten nog altijd van elkaars gezelschap. “Zestig jaar? Voor ons is het niets. We hebben zo’n mooie tijd gehad samen.”

‹ Terug naar nieuws uit haaksbergen overzicht