bel redactie 053-5725205

Weerstand tegen nog meer giftreinen door Twente

Gepubliceerd op: 25/01/2019

Weerstand tegen nog meer giftreinen door Twente

Het plan van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) om meer giftreinen door Twente te laten rijden, valt niet goed bij verschillende bestuurders en inwoners in de regio. Van Veldhoven wil de risiconormen aanpassen, zodat meer gevaarlijke stoffen over het spoor vervoerd kunnen worden.

Antek Olszanowski, oprichter van de Actiegroep No Rail Hengelo, vindt het idee belachelijk. "We zitten hier in een dichtbevolkt gebied met tussen Deventer en Oldenzaal alleen al 30.000 woningen direct aan de spoorlijn. Als je daar nog meer giftige stoffen over transporteert, dan ben je echt niet goed bij je hoofd." Hij wijst op de risco's bij een ongeluk. "Het is misschien wat populair uitgedrukt, maar dan gaan honderdduizenden mensen de fik in."

Ook het CDA wil opheldering over de berichtgeving dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) van plan is om meer giftreinen door Overijssel te laten rijden. CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch plaatst grote vraagtekens bij een eventuele aanpassing: “Veiligheid van burgers moet voorop staan. Er wordt niet voor niets gewerkt met strenge normen. Mocht er iets mis gaan met zo’n giftrein, zijn de gevolgen voor mens en milieu niet te overzien.” Hij heeft aangekondigd de kwestie aan de kaak te willen stellen tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer met de staatssecretaris: “We willen precies weten op basis van welke informatie zij denkt dat meer giftreinen over dit spoor verantwoord zijn. En welke achterliggende redenen hierbij een rol spelen.”

Van Veldhoven zegt dat de veiligheidseisen voor vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor aan alle voorwaarden voldoet. Olszanowski zegt dat onzin te vinden. "We hebben de afgelopen jaren gezien dat aan vrachtwagens de afgelopen jaren hele hoge eisen zijn gesteld, maar als je het over vervoer over het spoor gaat, dan heb je het veelal over verouderd materieel over een verouderd traject." Olszanowski vindt dat er beter gekeken kan worden naar duurzaam vervoer over het water met terminals in Almelo en Hengelo. "Dat zou verder ontwikkeld moeten worden, maar dat gebeurt niet."

Bron: Radio Hengelo TV

‹ Terug naar regionaal nieuws overzicht