bel redactie 053-5725205

VIDEO Vechter uit Enschede bereikt wereldtop: 'Ik ben eigenlijk heel lief'

Gepubliceerd op: 06/12/2017

VIDEO Vechter uit Enschede bereikt wereldtop: 'Ik ben eigenlijk heel lief'

In het buitenland wordt hij onthaald als een beroemdheid, maar hier kent niemand hem. De 38-jarige vechtsporter Deji Kalejaiye, ook wel Mad Dog genoemd, sleepte vorige maand zijn derde wereldtitel binnen. Zijn bijnaam en voorkomen zijn angstaanjagend. Maar: "Ik ben heel lief."

Als grote vriendelijke reus stapt Deji zijn ‘gym’ in Enschede binnen. Hij omhelst zijn trainer stevig met zijn gespierde armen. “Het is toch een beetje mijn familie hier”, verklaart hij met een Duits accent. De twee meter lange spierbundel reist bijna elke dag van het Duitse Hamm naar Angelogym in Enschede om te trainen. Als het verkeer meezit een rit van zo’n anderhalf uur. Een ‘kleine opoffering’ voor Deji en een groot compliment voor trainer en eigenaar Angelo Meola. “We hebben een goede naam in het buitenland. Zo’n tien jaar geleden kwam hij bij ons en hij is niet meer weggegaan.”

Laatbloeier
Deji is in die jaren uitgegroeid tot een van de toppers van Angelogym. Een grote verrassing, want veel professionele vechtsporters beginnen al op jonge leeftijd met trainen. Deji was 29 toen hij zijn eerste klappen uitdeelde in de ring. “Ik heb waarschijnlijk goede genen”, verklaart de laatbloeier schouderophalend. “Mijn eerste wedstrijd was direct een titelwedstrijd.”

Schoppen tegen het hoofd
Eerder bereikte Deji de top met kickboksen, vorige maand behaalde hij zijn eerste wereldtitel in de vechtsport MMA. In die sport worden technieken uit verschillende vechtsporten gecombineerd. “Eigenlijk mag alles. Soms zelfs schoppen tegen het hoofd”, legt Deji uit. Dat zie je hem als buitenstaander nog niet zo snel doen, gezien zijn vriendelijke voorkomen. Hij legt uit dat zijn karakter losstaat van de sport. "Ik ben geen agressieve man. Ik vecht om te winnen en niet om iemand te verwonden."

De vechter geeft wel toe dat hij in de ring transformeert. “Fans noemen mij Mad Dog. Als ik in de ring stap, gaat de knop om en doe ik alles om te winnen.” Als de wedstrijd voorbij is, blijft er volgens hem geen spoortje agressie over. “Ik ben heel aardig en lief. Als je na de wedstrijd boos blijft, ben je niet geschikt voor deze sport.”

In de ring met Deji
Onze verslaggever stapte met Deji 'in de ring' in zijn gym in Enschede. De vechter vertelt over zijn titel, zijn zoontje en het negatieve imago van de sport. Bekijk de beelden hieronder.

Over de waarde van Deji’s wereldtitel zijn de meningen verdeeld. Hij heeft gewonnen in de Kombat League, een van de vele bonden die de vechtsport rijk is. Internationaal een grote bond, maar in Nederland nauwelijks bekend. “Wedstrijden van Deji zijn over de hele wereld te zien op tv, maar hier kent niemand hem. In landen als Turkije, Italië en Rusland worden we herkend op straat”, vertelt trainer Angelo. “In Nederland krijgen andere bonden meer publiciteit, maar dat wil niet zeggen dat de vechters binnen die bonden beter zijn. Deji vecht echt op topniveau.”

Kickboksgala
Volgende week staat de 38-jarige in Roemenië in de ring. In februari zijn z'n vechtkunsten te bewonderen tijdens het kickboksgala WFL in Enschede. Zijn wereldtitel is voorlopig nog niet in gevaar. “Pas als iemand mij durft uit te dagen”, legt Deji uit. “Maar ik verwacht deze titel lang te houden.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Facebook

Bron: 1Twente Enschede

‹ Terug naar regionaal nieuws overzicht