bel redactie 053-5725205

Veel huizenbezitters eindelijk weer op rozen in Enschede

Gepubliceerd op: 05/12/2017

Veel huizenbezitters eindelijk weer op rozen in Enschede

In Twente hebben huiseigenaren in Haaksbergen en Enschede de grootste kans winst te maken als ze hun woning nu zouden verkopen.

In Enschede en Haaksbergen is ruim de helft (51 procent) van alle koopwoningen op papier met minstens 10 procent in waarde gestegen vergeleken met de prijs waarvoor ze zijn gekocht. Dat is het hoogste percentage in Twente.

Ter vergelijking: in Hengelo is 47,3 procent van het koopwoningenstand met meer dan 10 procent in waarde gestegen, in Borne 49,3 procent, in Oldenzaal 46,3 procent. In geld uitgedrukt gaat het in Haaksbergen om een gemiddelde winst van 45.000 euro, in Enschede om 36.000 euro. Woningen in Hengelo zijn eveneens gemiddeld 36.000 euro in waarde gestegen, in Borne met 44.000 euro en in Oldenzaal met 40.000 euro.

Analyse
Het is allemaal uitgezocht door Calcasa in Delft. Calcasa is een onafhankelijk technologiebedrijf dat is gespecialiseerd in de geautomatiseerde waardering en de statistische analyse van onroerend goed. De cijfers in Enschede en Haaksbergen mogen in Twente dan positief afsteken, landelijk gezien is de waardestijging van het woningbestand hier relatief bescheiden. In ongeveer 40 gemeenten, veelal in de Randstad, is zo'n acht op de tien koopwoningen op papier minimaal 10 procent meer waard dan de oorspronkelijke koopprijs.

Winst
Ook in Twente wisselen steeds meer woningen met winst van eigenaar. Makelaars hebben al eerder gesignaleerd dat kopers boven de vraagprijs bieden. De markt is hier echter nog relatief rustig. Vooral in Noord-Holland rijzen de prijzen de pan uit. Huizenverkopers kunnen rekenen op een gemiddelde winst van 75.000 euro. In Amsterdam werden woningen dit jaar voor gemiddeld 131.000 euro boven de aankoopprijs verkocht.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. 

Bron: 1Twente Enschede

‹ Terug naar regionaal nieuws overzicht