bel redactie 053-5725205

Nieuws uit Twente

Veel Groene ideeën in Hengelo

Gepubliceerd op: 19/11/2019

Er is flink ingeschreven voor de tweede editie van het Groenste idee van Hengelo. Inwoners, buren, scholen en verenigingen in Hengelo blijken betrokken bij het onderwerp duurzaamheid en hebben de organisatie inmiddels overstelpt met groene ideeën, suggesties en dromen. Terugkerende thema’s zijn het vergroenen van onze (binnen)stad en het marktplein en het vergroten van biodiversiteit.

Om de vele duurzame lokale initiatieven in het zonnetje te zetten en elkaar te inspireren, organiseert Stichting Groener Hengelo met de Groene Loper Hengelo voor het tweede jaar het evenement ‘Het Groenste idee van Hengelo’. De ideeën kunnen gaan over het samen vergroenen van je straat maar ook over bijvoorbeeld auto delen, sociale activiteiten of hoe we omgaan met het veranderende klimaat. Inschrijven kon tot 11 november. Nu is het aan de jury om alle ideeën te beoordelen.

Op donderdag 21 november 2019 vindt de presentatie en prijsuitreiking plaats. Deze avond is voor iedereen toegankelijk. Vanaf 19.00 uur zullen in het Kulturhus Hasselo verschillende inspirerende sprekers aan het woord komen en een drietal bokalen en een geldprijs van €500 worden uitgereikt.

Het prijswinnende Groenste idee en de meest duurzame inwoner/ondernemer worden gekozen door een onafhankelijke (expert)jury op gebied van duurzaamheid.

Foto: Winnaar Groenste idee 2018
Lees verder...

Kidzstore winnaar Startersprijs Midden Twente

Gepubliceerd op: 18/11/2019

Kidzstore uit Hengelo heeft maandag 18 november de Startersprijs Midden Twente 2019 gewonnen tijdens het drukbezochte Starterscafé in de Schouwburg. De oprichters Jeffrey Scholten en Ramon van Groesen startten vorig jaar met een webshop in duurzame babyartikelen, waarbij de focus ligt op wasbare luiers. Lees verder...

HeArtGallery sluit haar deuren met de tentoonstelling ‘No HeArt Feelings’.

Gepubliceerd op: 18/11/2019

Geen hart voor de kunst in Hengelo. No HeArt Feelings. Dat is het thema van de tentoonstelling waarmee HeArtGallery na bijna vier jaar haar deuren sluit. ‘We hebben ons best gedaan om in Hengelo een podium voor professionele beeldende kunst en vormgeving opnieuw tot leven te brengen na de sluiting van AkkuH. Dat vonden we belangrijk voor de stad, voelden ons schatplichtig aan hen die ruim 70 jaar geleden het initiatief namen. ‘ aldus het bestuur.

Bijna vier jaar hebben bestuur, vrijwilligers en professionele beeldende kunstenaars, gesteund door Lokaal Fonds Hengelo, Rabobank en het bedrijfsleven, mooie dingen tot stand gebracht. ‘We kijken terug op een fantastische tijd, maar hebben helaas moeten besluiten om te stoppen. We hebben uiteindelijk niet de harten van bestuurlijk Hengelo weten te veroveren. De professionele beeldende wordt niet gezien als een waardig onderdeel van het culturele aanbod in deze stad.’ HeArtGallery organiseerde niet alleen spraakmakende tentoonstellingen maar was ook verantwoordelijk voor o.a. de presentatie 150 Stad & Stork in de passage van het NS Station, de Kunstroute en het Street Art Festival. ‘We gaan dus stoppen maar kijken terug met trots en verwondering over de mooie tentoonstellingen en projecten die we samen hebben gerealiseerd.’

Met de expositie No HeArt Feelings staat HeArtGallery niet alleen stil bij wat was, maar kijkt men naar de toekomst. ‘We sturen geen kaart ter afscheid, maar hebben professionele beeldende kunstenaars gevraagd, die ons initiatief altijd een warm hart hebben toegedragen, een reactie te sturen in de vorm van een kunstwerk. Niet het verdriet en de boosheid vanwege het afscheid als onderwerp, maar ter inspiratie voor toekomstige bestuurders, kunstliefhebbers, kunstenaars om tot nieuwe ideeën en oplossingen te komen. Ruim 65 professionele beeldende kunstenaars hebben toegezegd deel te nemen.

De organisatie richt ‘De Stadskamer’ van HeArtGallery in als rouwkamer. Het wordt een plaats voor afscheid, overdenking en contemplatie. Sfeervol ingericht en met herinneringen aan de afgelopen jaren en de ingezonden kunstwerken. Er is een condoleance register aanwezig. Gelegenheid tot afscheid nemen is er vanaf 24 november tot 29 december. Zondag 29 december sluit HeArtGallery af met een passende bijeenkomst en een laatste groet.

De organisatie hoopt van harte dat er in de toekomst nieuwe initiatieven ontstaan en dat er bestuurders op staan die wel het belang van een divers cultureel aanbod van de stad inzien. ‘Want wat is een stad van de grote van Hengelo zonder een kloppend hart voor de beeldende kunst? ‘

De opening van de tentoonstelling ‘No HeArt Feelings’ is op zondag 24 november rond 17.00 uur in HeArtGallery na het Cultuurpodium dat om 15.00 uur van start gaat. De toegang is gratis.

In de grote tentoonstellingsruimte van HeArtGallery zijn vanaf 1 december tot 29 december de bekroonde foto’s van de ‘Zilveren Camera’ te zien.

______________________________________________________________
Lees verder...

Meer Nieuws uit Twente