bel redactie 053-5725205

Nieuws headlines

Wie wordt dé Junior Spellingskampioen 2017 van Haaksbergen?

Gepubliceerd op: 20/02/2017

In Kulturhus Haaksbergen, locatie De Kappen wordt op dinsdagmiddag 21 februari, om 16.00 uur de voorronde van het Junior Dictee Overijssel gehouden. Het Junior Dictee Overijssel is een initiatief van een groot aantal Overijsselse bibliotheken.

Deelnemers aan het dictee zijn spellingskampioenen uit de groepen zeven en acht van het basisonderwijs uit Haaksbergen. Het is de zesde keer dat de bibliotheek een voorronde organiseert. Dit jaar doen in Haaksbergen leerlingen mee van basisschool Op den Akker, de Troubadour, Paus Joannesschool, Montessorischool Haaksbergen, Holthuizen en de St. Bonifatiusschool.

De twee kandidaten met de minste fouten gaan, als vertegenwoordigers van Haaksbergen, de strijd aan tijdens het Junior Dictee Overijssel tegen de spellingskampioenen uit Almelo, Deventer, Enschede, Hellendoorn-Nijverdal, Oldenzaal, Olst-Wijhe, Ommen, Rijssen-Holten, Twenterand en Wieren-Enter. Deze wedstrijd wordt gehouden in het Giga Konijnenhol (het overdekte speelparadijs bij camping de Beerze Bulten). Degene met de minste fouten mag zich dan een jaar lang Spellingskampioen van Overijssel noemen. Maar dan moet je wel eerst winnen in Haaksbergen.

Het Haaksbergs dictee is geheel belangeloos opgesteld door Gerrit Busschers, die het dictee ook zelf zal voorlezen. Het belooft een pittig dictee te worden waarin diverse spellingsmoeilijkheden aan bod komen. Natuurlijk zijn supporters van harte welkom.
Lees verder...

Jubileumjaar Museum Buurtspoorweg van start

Gepubliceerd op: 20/02/2017

Museum Buurtspoorweg bestaat 50 jaar. En dat moet gevierd worden. Er worden in 2017 veel feestelijke extra activiteiten gepland voor bezoekers. Te beginnen op woensdag 22 februari als er drie prachtige winterritten op de dienstregeling staan tussen Haaksbergen en Boekelo, om 10.30, 12.45 en 15.00 uur.

Precies 50 jaar geleden werd in Enschede door een groep enthousiastelingen Museum Buurtspoorweg opgericht. Het moest een levend spoorwegmuseum in de breedste zins des woord worden. Een jaar later werden de eerste ritten met antiek spoormaterieel uitgevoerd. Sindsdien kende het museum turbulente periodes, maar groeide desondanks in omvang enorm. Inmiddels is Museum Buurtspoorweg het oudste nog bestaande spoorwegbedrijf van Nederland, na de NS, dat jaarlijks voor vele bezoekers een eersteklas dagje uit is.

In jubileumjaar 2017 wordt er daarom flink feest gevierd en dat doet het museum samen met haar bezoekers. Naast de genoemde winterritten, worden er veel extra activiteiten gepland. Zoals op Hemelvaartsdag, met een uitgebreide dienstregeling, die dit jaar helemaal in het teken staat van ‘50 jaar Museum Buurtspoorweg’.

Wie niet zolang kan wachten kan ook in april al terecht bij Museum Buurtspoorweg. Tijdens de Nationale Museumweek staan naast de stoomlocs diverse historische diesel- en benzinevoertuigen centraal. En op de open dag van 15 april kan iedereen een kijkje achter de schermen van het museum komen nemen. Tijdens de Najaarsstoomdag in oktober wordt de oudste in Nederland gebouwde stoomloc ‘De Kikker’ na een lange restauratie weer in dienst genomen en komt stoomlocomotief Bello uit Hoorn op bezoek in Twente.

De hoogtepunten van het jubileumjaar op een rij:
● 22 februari - Opening jubileumjaar: ‘50 jaar Museum Buurtspoorweg’
● 9 april - Nationale Museumweek: Dag van de verbrandingsmotor
● 15 april - Open dag Museum Buurtspoorweg
● 25 mei - Hemelvaart, ‘50 jaar Museum Buurtspoorweg’
● 16 juli - Voorpremière straattheatervoorstelling van KAMAK
● 8, 9 en 10 augustus - Bouwen met LEGO
● 9 en 10 september - BGL open monumentendagen ‘boeren, burgers en buitenlui’
● 2 oktober - Avondrit: 80 jaar na laatste personenvervoer op G.O.L.S.
● 15 oktober - Najaarsstoomdag: ‘50 jaar Museum Buurtspoorweg’

Meer informatie over het jubileumjaar van de Museum Buurtspoorweg met een uitgebreide historie en alle praktische informatie voor bezoekers is te vinden op: www.museumbuurtspoorweg.nl.
Lees verder...

Programmering Carnaval in Haaksbergen

Gepubliceerd op: 20/02/2017

Vrijdagavond is het weer zover, carnaval in Haaksbergen barst dan weer los. Met op vrijdag “Jetzt Geht’s Los Party” en op zaterdag “ De After Party “, de garantie voor een weekend lang gezelligheid.

Op zaterdag gaat De Grote Carnavalsoptocht door het centrum van Haaksbergen. Op dit moment zijn er al 50 startnummers voor de Grote Haaksbergse Karnavals Optocht.

De prinsenparen van De Keiensleppers, Hola, De Windbuul’n en De Schipbek’nKeerls nodigen iedereen uit om dit feest mee te vieren in de feesttent op De Markt en te genieten van de mooie praalwagens en loopgroepen in de bonte optocht.

Programma:
Op vrijdag 24 februari ’17 zal de sleuteloverdracht plaatsvinden in de feesttent op De Markt, zodat iedereen hierbij aanwezig kan zijn. Na de sleuteloverdracht zullen er optredens zijn van de Dansgardes van de vier carnavalsverenigingen en zullen ook de Prinsenparen een optreden verzorgen. Het geheel zal muzikaal worden ondersteund door DJ Jelle ten Broeke en de Dwarsbloazers uit St. Isidorushoeve. Aanvang 19.00 uur en de entree is GRATIS. ( tent open om 18.30 uur)

Zaterdag 25 februari ’17
12.00 - 13.15 uur Opstellen Optocht Industriestraat
14.00 - 16.00 uur Grote Haaksbergse Carnavalsoptocht

route: Industriestraat - Kruislandstraat - Eibergsestraat - Zeedijk - Sterrebosstraat - Blankenburgerstraat - Mr. Eenhuisstraat - Kalter - Spoorstraat - Markt - Jonkheer von Heijdenstraat.

Ook dit jaar hebben de deelnemers weer alles uit de kast gehaald om de toeschouwers een spektakel van kleurrijke praalwagens voor te schotelen en zullen de diverse loopgroepen u weer verrassen met opmerkelijke acties in de mooiste creaties.

18.00 uur Prijsuitreiking in de Feesttent

Aansluitend “De After Party” voor jong en oud, verzorgt door DJ Jelle ten Broeke, entree is GRATIS
Lees verder...

Meer Nieuws headlines