bel redactie 053-5725205

Milieuvriendelijk racen op nieuwe kartbaan in Enschede

Gepubliceerd op: 05/12/2017

Milieuvriendelijk racen op nieuwe kartbaan in Enschede

Binnen de muren van Go Planet waar op 20 december een elektronische kartbaan wordt geopend, heeft elektrisch rijden de toekomst.

Geen ronkende motoren en stinkende uitlaatgassen meer. In plaats daarvan 'stille' wagentjes, die door middel van stroom over het asfalt scheuren. Het moet een leuk uitje zijn voor collega's, familieleden en vrienden. "Zij kunnen bij ons kennismaken met de meest moderne manier van karten", zegt Peter Plantenga van Acress trots. Het Apeldoornse bedrijf heeft de kartbaan in een tijdsbestek van vier maanden gebouwd op de plek waar tot 2015 Go Planet Speedworld was gevestigd. Zero55 exploiteert de baan, die op 20 december de deuren opent voor het publiek.

Moderner en veiliger
Ondanks de minder succesvolle pogingen van zijn voorgangers heeft hij hoge verwachtingen van de kartbaan. Bijna twintig jaar geleden opgericht door de broers Coronel, maar dan in een andere vorm. "Al mijn voorgangers gingen op dezelfde manier verder als de broers hier hadden opgezet. Alles bleef zoals het was en dat is volgens mij niet de juiste manier om succesvol te worden", zegt Plantenga resoluut. Hij besloot het anders aan te pakken. De karretjes op brandstof gingen de deur uit en werden vervangen door elektronische karts, die een stuk veiliger en milieuvriendelijk zijn.

Snelheid afstemmen

Bijkomend voordeel is dat de snelheid van de wagens gelimiteerd kan worden, zodat karten ook een leuk uitje is voor mensen die met knikkende knieën voor het eerst plaats nemen achter het stuur. De medewerkers van de kartbaan beschikken over een app waarmee ze de snelheid van de karts kunnen afstemmen op de doelgroep. Het tempo wordt bepaald door twee medewerkers, die continu zicht hebben op de baan. Plantenga: "Iedereen begint met een gemiddelde snelheid. Pas als de bestuurder een bepaalde rondetijd haalt wordt de maximumsnelheid verhoogd." Die kan oplopen naar 80 kilometer per uur.

Lasertag en escaperoom

De veranderingen beperken zich niet tot het rijden zelf. Binnen in het pand aan het Colosseum is ook veel veranderd. Wederom met aandacht voor het milieu. Overal hangt nu led-verlichting. Zelfs bij het deel van de baan waar een spectaculaire lasershow wordt opgevoerd. Het enige dat nog doet herinneren aan de oude kartbaan, is de baan zelf. Daar is behalve de lengte niets aan veranderd. De baan is met 40 meter ingekort en is nu 440 meter lang. De ingreep was nodig om in een naastgelegen ruimte lasertag te kunnen realiseren. En dan zijn er ook nog vijf escaperooms op de bovenste etage. In elke kamer voeren twee tot vier spelers opdrachten uit, zoals het oplossen van een puzzel of klimmen op een virtuele klimmuur. Alle drie spellen samen leveren zo'n twee uur vertier op. ,,En extra werkgelegenheid, niet te vergeten."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: Annina Romita

Bron: 1Twente Enschede

‹ Terug naar regionaal nieuws overzicht