bel redactie 053-5725205

Huiskamerfestival populair in Hengelo, ook Enschede haakt aan

Gepubliceerd op: 07/12/2017

Huiskamerfestival populair in Hengelo, ook Enschede haakt aan

Huiskamerfestival Muziek bij de Buren groeit. In Hengelo stijgt het aantal deelnemers en ook Enschede haakt aan. ,,Een mooi succes. Het laat zien hoe muzikaal Twente is", zegt projectleider Luuk Schmidt.

Luuk Schmidt vindt het super dat ook Enschede zondagmiddag meedoet aan het huiskamerfestival, een landelijk evenement dat in Arnhem begon. ,,Concurrentie? Nee hoor, helemaal niet. We hebben juist veel raakvlakken. In de meeste bands zitten muzikanten uit Hengelo én Enschede."

Inmiddels doen landelijk 630 huiskamers in veertien steden aan Muziek bij de Buren mee. Inwoners stellen hun huiskamer beschikbaar en iedereen mag vrij binnenlopen om naar muziek te luisteren. Is een huiskamer afgeladen vol, dan maar even op het programma kijken en het een huisje verderop proberen.

Olievlek
,,Het eerste jaar voelde het wel even vreemd", vertelt Schmidt. ,,Je zit toch met je kopje koffie en een koekje in een totaal vreemde huiskamer. Beetje onwennig. Maar het mooie is dat het evenement zich als een olievlek uitbreidt. Er ontstaan onderlinge vriendschappen en in straten zeggen buren tegen elkaar: 'volgend jaar bij jou thuis?'. Prachtig. Muziek verbindt." Volgens Schmidt sluit dit evenement naadloos aan bij de Twentse noaberschop. ,,Het is een heel laagdrempelig festival. Kom maar achterom! Dat past bij onze aard."

Het was volgens Schmidt wel een hele puzzel om de juiste muziekgroep aan de juiste huiskamer te koppelen. ,,We hebben deelnemers vooraf naar hun muziekvoorkeur gevraagd. Je zult maar een metalband in je huiskamer hebben, terwijl je van klassieke muziek houdt. Het moet natuurlijk wel matchen." Keuze is er genoeg: van singer-songwriters tot rockbands en van koren tot klassieke ensembles. ,,Alle muzikanten hebben een binding met hun stad. Daar hebben we ze op geselecteerd.''

Programma Muziek bij de Buren
Hengelo haakt zondag 10 december voor de derde keer aan bij het landelijke huiskamerfestival Muziek bij de Buren.

In 72 Hengelose woonkamers stallen muzikanten hun instrumenten uit voor een intiem concert in huiselijke sfeer. Het startsein klinkt om 12.00 uur bij de watertoren. Om 13.00 beginnen de concerten. Er zijn in de stad maar liefst 214 gratis optredens te bezoeken. Om 17.30 uur wordt het evenement afgesloten. Vanaf 18.00 uur is er een eindfeest bij poppodium Metropool.

Enschede doet voor de eerste keer mee aan het het huiskamerfestival. In de stad zijn 41 kleine podia. Cabaretier en muzikant André Manuel trapt om 12.00 uur deze eerste editie af in de Javastraat, in de voormalige huiskamer van Willem Wilmink. De muziek klinkt van 13.00 uur tot 17.00 uur. Daarna is er een eindfeest in poppodium Atak.

De toegang is gratis. 

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: Christian van der Meij

Bron: 1Twente Enschede

‹ Terug naar regionaal nieuws overzicht