bel redactie 053-5725205

AUDIO Twentse bioscoopfilm met Finkers moet landelijk scoren

Gepubliceerd op: 05/12/2017

AUDIO Twentse bioscoopfilm met Finkers moet landelijk scoren

Het wordt zijn eerste Twentse film. Volgend jaar begint Johan Nijenhuis met de opnamen van ‘De Beentjes van Sint Hildegard’, een Nederlandse bioscoopfilm met Herman Finkers en Johanna ter Steege in de hoofdrol. Voor de casting komt de regisseur eind deze maand naar Enschede.

Een film in het Twents die landelijk moet scoren; het lijkt een risico. Johan Nijenhuis (Markelo, 1968) beaamt het aan de andere kant van de telefoon terwijl hij een mandarijntje pelt. ,,Een risico ja, maar ik houd wel van spannend. Het eerste doel is overigens niet een Twentse film te maken, maar een goede film die landelijk werkt. De taal hoeft geen barrière te zijn.” Intouchables heeft in Nederland meer dan een miljoen bezoekers getrokken. ,,En die spreken heus niet allemaal Frans hoor.” Bovendien, de film wordt ondertiteld. ,,Voor de Randstedelingen.”

Ter Steege

‘De Beentjes van Sint Hildegard’, zo gaat de nieuwe film van Johan Nijenhuis heten. Waar de titel op slaat? ,,Dat wordt in de film zelf uitgelegd.”
Het is een hervertelling van een Tsjechische film over een man die in de gaten krijgt dat hij bij zijn vrouw onder de plak zit. Johan Nijenhuis zag meteen Herman Finkers in de rol van de man. ,,Toen ik hem benaderde zei hij: ‘graag, maar dan ga ik zelf herschrijven’. ‘De Beentjes van Sint Hildegard’ heeft daarmee een typische Finkers-handtekening, zegt de regisseur, met heerlijke Finkers-dialogen.

Nijenhuis en Finkers waren het er snel over eens dat Johanna ter Steege de vrouwenrol zou spelen. ,,Ik heb niet eerder met haar gewerkt en Herman heeft nooit met haar gespeeld, maar zij moest het worden. Johanna komt uit Wierden, ze spreekt mooi Twents bovendien.” Gelukkig zag Johanna ter Steege het zelf ook zitten, lacht hij.

Op Twentse bodem
Nijenhuis bekeek de oorspronkelijke film op aanraden van zijn collega Pavel Marek. ,,Ik werd erdoor geraakt. Het gaat echt ergens over.” Een echtpaar dat al dertig jaar samen is en op een mooie manier met elkaar is vergroeid; het móest zich haast op Twentse bodem afspelen. ,,Het feit dat ze dezelfde taal spreken en heel duidelijk in een bepaalde regio van het land wonen geeft eenheid. De taal zet meteen die diepe band neer. Bovendien: als het een echtpaar uit de Randstad zou zijn, heb ik het al eens gezien. Twente is fris.”

Daarbij vindt Johan Nijenhuis Twents een prachtige acteertaal. ,,Kleine woordjes, fijne uitdrukkingen en rake beeldspraak. En dan die stilte tussen de zinnen.” Het mooiste van het Twents is wat er níet wordt gezegd. ,,Dat lijkt lastig, maar het leuke van film is dat iemand ‘joa joa’ kan zeggen, maar dat ik metershoog in beeld kan brengen dat hij ‘nee’ bedoelt.”

Twentse cast
Voor ‘De Beentjes van Sint Hildegard’ zoekt de regisseur een Twents sprekende cast. Binnenkort komt hij naar Enschede om acteurs en actrices te vinden voor nog vier hoofdrollen en een aantal bijrollen. Nijenhuis hecht eraan dat de spelers rasechte Tukkers zijn. ,,Als je je jeugd niet in Twente hebt doorgebracht, kun je de taal nooit meer leren. Het zit in de vocabulaire, maar ook in de klank. Je moet de bek naar de ‘eu’ van nöaln hebben staan.” En ja, natuurlijk kent hij uitstekende Twentse acteurs, uit zijn Twentse regieverleden. ,,Maar ik wil ook nieuwe gezichten. Ik laat me graag verrassen.”

De casting van ‘De Beentjes van Sint Hildegard’ is 21 en 22 december bij Theatermakerij Enschede. Melden kan via Nijenhuisenco.nl/casting. Acteerervaring is vereist, een kort filmpje meesturen wordt gewaardeerd.


TV Enschede FM sprak hierover samen met Johan Nijenhuis. Beluister dat bericht hierboven terug. 

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Frans Nikkels

Bron: 1Twente Enschede

‹ Terug naar regionaal nieuws overzicht